Jan Kenneth Hansen - Skribent for Privatlånet.no
13 Feb
13Feb

For 4 år siden var det denne artikkelen fra e24 som viste frem skrekktall i Norge over hvor mange som har 20 forbrukslån eller flere i Norge. Men har vi lært noe siden den gang? Nye tall fra gjeldsregisteret tilsier at vi ikke har det. 

I 2019 var forbruksgjelden i Norge på 170 milliarder kroner samlet med forbrukslån og kredittkort. I 2024 er den samlede gjelden på over 224 milliarder - Altså en økning på over 30 prosent. 

Tenk deg å betale på 20 forskjellige lån hver måned? Dette er hverdagen for ca. 3000 nordmenn i Norge som har i gjennomsnitt 1,6 millioner kroner i forbruksgjeld - hver!

Det er nettopp disse personene Privatlånet ønsker å hjelpe, slik at de forstår at det er håp selv om du har mye gjeld som tynger sin privatøknomi. Er du en av dem? Her er de 10 beste metodene for å bli gjeldsfri raskere.  

1. Søk om å slå sammen gjelden din

Det er helt unødvendig å betale på flere forskjellige lån, enten det er snakk om 2 eller 20 lån. I tillegg er det helt gratis å benytte seg av låneformidlere som spesialiserer seg på dette området - For eksempel Axo Finans som kan hjelpe deg med å refinansiere alle lånene uten sikkerhet i bolig, bil eller andre verdisaker. 

Men selv om dette er en helt gratis tjeneste å benytte seg av for å slå sammen gjeld, er det fortsatt mange som kvier seg for å gjøre jobben. Nettopp fordi de: 

1. Tror det tar veldig lang tid - Men å bruke 4 timer av fritiden din på å gå gjennom Netflix seriene dine, dette har du tid til? Å få oversikt over hvor mye du skylder og sende inn en søknad tar ikke mer enn 30 minutter. 

2. Synes det er flaut - Ingen kommer til å vifte med fingeren i ansiktet ditt og si “fy skam deg”. Er du en god betaler så er det veldig mange banker som kunne tenkt seg å hjelpe deg og ha deg som kunde. 

3. Ikke gidder å bry seg om det - Nei vel, ha det bra. Men er du enten 1 eller 2, så kan du fortsette med å lese. 

Hvor lang tid tar det å refinansiere lån uten sikkerhet?


Det tar ikke så lang tid å få et tilbud og signere en kontrakt, men det er viktig å forstå at du ikke blir kvitt forbrukslån på dagen. Dette krever langvarig innsats fra deg. Selv om du får lavere renter og gebyrer å betale, må du kanskje leve med dette lånet i flere år fremover. 

Derfor er det viktig at du…

2. Setter opp et budsjett i hverdagen og får kontroll på økonomien din

Skal du kvitte deg med forbrukslån raskest mulig, er det viktig å planlegge et budsjett som sørger for at du nedbetaler lånet så raskt som mulig. 

  • Sett av penger til det du trenger til mat, klær og andre ting du trenger
  • Beregn cirka kostnader du har på strøm og andre abonnement
  • Sett av en viss sum til sparing for fremtidige utgifter
  • Det du sitter igjen med til slutt, skal gå til lånet

3. Planlegg fremtidige utgifter for å unngå overforbruk

Hvor mye trenger du til ferie, bursdager, jul og andre viktige hendelser? Prøv å sette av penger til slike ting, slik at du unngår overforbruk når datoen nærmer seg. Det å sette av penger til ferie er kanskje enkelt for de fleste, det er jo det feriepengene er til for. 

Men høytider som jul kan ofte strekke budsjettet mer enn det vi forventer oss. Sørg derfor å ha litt ekstra på bok i tilfelle halv skatt ikke ikke utgjør nok til gavehandel og fester. 

4. Jobb litt ekstra dersom det er behov for mer penger

Har du muligheten til å jobbe overtid i perioder? Dette kan være en fin metode for å fjerne ekstra gjeld. Sett av kanskje 10 timer i måneden på å jobbe ekstra, istedenfor å kutte ned på alt du ønsker å bruke din vanlige lønnsutbetaling på. 

Dette utgjør altså bare 2 til 3 timer ekstra i uken, så kan du tjene nok til å betale kanskje det dobbelte på lånet enn det du gjør nå. 

5. Sett av noe av skattepenger eller feriepenger til lånet

Det er flere tider på året vi får inn litt ekstra penger. Kanskje på skatteoppgjøret, feriepenger eller halv skatt før jul. 

Dette betyr selvfølgelig ikke at du ikke skal ta deg en ferietur på flere år, eller droppe julegaver til familien blir upopulær på julaften. Men prøv å sette av noe av disse pengene på en egen konto som du betaler inn ekstra på forbrukslånet etter hvert. 

6. Gå gjennom ting du ikke har bruk for og selg dem på Finn

Vi har alle masse ting vi ikke trenger. Enten i skuffene på soverommet, loftet eller kjelleren. Brukte gjenstander som du ikke har behov for kan være gull verdt for andre. Legg ut så mye som mulig på finn og start ditt eget digitale loppemarked. Eller kanskje et fysisk loppemarked i nabolaget? Uansett er det masse ekstra penger å hente på å selge unna ting.

7. Reduser boutgifter, strøm og andre abonnementer

Vær litt oppmerksom på forbruket ditt. trenger du alle gigabytes du betaler for i mobilabonnementet, og finnes det rimeligere leverandører? 

Slukker du lyset på om du ikke bruker, og er det andre tiltak som sparepærer eller bedre isolasjon som kan hjelpe deg med å kutte strømutgifter? 

Å bli mer bevisst på slike ting kan hjelpe deg med å spare flere tusen kroner i året som du heller kan bruke på å bli raskere gjeldfri. 

8. Handle på tilbud og planlegg innkjøp

For å hindre overforbruk i hverdagen, planlegg innkjøpene dine hver eneste uke. Dette gjelder mat, renholdsartikler og alt annet du bruker penger på til vanlig. 

I tillegg får du helt sikkert postkassen full av reklame om tilbud på dine lokale dagligvareforretninger. Disse er gull verdt for å planlegge handel og spare mest mulig på dagligvarer. 

Det finnes også kredittkort som gir deg cashback når du handler med dem, og i tillegg er de rentefrie så lenge du betaler tilbake pengene innen betalingsfristen på regningen. 

9. Kutt ned på overforbruket på jobb eller uteliv en stund

Når vi er på jobb går det også mye penger på mat, kaffe og andre ting som koster mer enn om vi tar med mat selv. Det er ofte kjøleskap på arbeidsplassen hvor du kan legge igjen pålegg og andre matvarer, men det blir sånn at du heller går på butikken og kjøper noe istedenfor å ta med oss mat. 

Har du ikke et eget kjøkken på jobben og spiser som regel i en kantine, er det litt kjedelig å ha med seg en matpakke med svett ost og salami. Men dersom du har mulighet for oppbevaring av mat, så bruk det. 

10. Sett et klart mål om når du skal bli gjeldsfri

Bruk en lånekalkulator og planlegg å betale ned mer på lånet enn hva betalingsplanen din tilsier. Du kan for eksempel sette deg et mål om å bli gjeldsfri minst 1 år før din opprinnelige låneperiode går ut. 

La oss si at du har 100 000 kroner på 5 års nedbetaling, og betaler cirka 2250 kroner i måneden for dette. Ved å betale ned 1000 kroner mer per måned, så kan du faktisk bli gjeldfri i løpet av kun 3 år.  

Kommentarer
* E-posten vil ikke bli publisert på hjemmesiden.